Telegramin tulevaisuus: onko käyttäjien yksityisyys vaarassa Durovin pidätyksen jälkeen?

Avoin toiminta
Tiivistelmä

  • Telegramin toimitusjohtajan pidätys lisää huolta alustan yksityisyydestä ja turvallisuudesta.
  • Telegram ei oletuksena käytä päästä päähän -salausta (E2EE), mikä tekee siitä vähemmän turvallisen kuin muut alustat.
  • Käynnissä olevat oikeustoimet Telegramin toimitusjohtajaa vastaan luovat epävarmuutta alustan tulevasta suunnasta ja tietoturvakäytännöistä

Telegramin tulevaisuus on näyttänyt vaikealta sen jälkeen, kun Telegramin perustaja ja toimitusjohtaja Pavel Durov pidätettiin sunnuntaina 25. elokuuta hänen yksityiskoneensa laskeuduttua Ranskaan.

Uutinen Durovin pidätyksestä levisi nopeasti ja herätti paljon keskustelua teknologiasektorilla, sosiaalisessa mediassa ja viestintäsovellusten käyttäjien keskuudessa.

Median jatkaessa uutisointia aiheesta myös Techopedia halusi selvittää, miten tilanne on vaikuttanut Telegramin käyttäjiin ja mitä huolenaiheita heillä on tällä hetkellä.

Käyttäjien turvallisuushuolet Telegramiin liittyen

Telegramin yli 900 miljoonan hengen käyttäjäkunta on tällä hetkellä varmasti ainakin jollain tasolla huolissaan omasta tietoturvallisuudestaan.

Ovatko keskusteluni Telegramissa enää turvassa? Pitäisikö minun poistaa Telegram-tilini ja harkita toisen viestintäsovelluksen käyttämistä? Mitä tapahtuu tiedoilleni Telegramissa nyt, kun sovellus on osallisena tässä isossa sotkussa, joka liittyy huumekauppaan, terrorismiin, rahanpesuun ja misinformaatioon?

Nämä ovat vain joitakin niistä kysymyksiä, jotka askarruttavat parhaillaan Telegramin käyttäjiä. Techopedia keskusteli useamman asiantuntijan kanssa saadakseen asiaan jonkinlaista selvyyttä.

Yashin ManrajPvotalin toimitusjohtaja – kävi Techopedian  kanssa läpi siitä, mitä Telegramin käyttäjillä on odotettavissa lähitulevaisuudessa.

Manraj selitti, että Durov ja Telegramin sovelluksen kehittäjät ovat viime kuukausien aikana luoneet useita varasuunnitelmia estääkseen käyttäjätietojen vuotamisen tai niihin pääsyn.

Manraj totesi, että vielä on vaikea ennustaa, pystyykö Telegramin tiimi ylläpitämään samaa tietoturvallisuuden tasoa kuin silloin, kun  Durov toimi johtajana.

Telegramin ei ole tunnetusti niin turvallinen kuin Signal, joten Manraj muistuttaa käyttäjiä siitä, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.

“On mahdollista, että käyttäjien tiedot joutuvat hallituksen tai kolmansien osapuolten haltuun, joko Telegramin suostumuksella tai ilman. Telegram ei käytä päästä päähän -salausta (E2EE) oletuksena, ja alle 3 prosenttia käyttäjistä käyttää kaikkia Telegramin yksityisyyteen liittyviä ominaisuuksia, jotka ovat saatavilla vain kahdenkeskisissä viesteissä.”

Manraj totesi, että käyttäjien ei tarvitse olla huolissaan, mikäli he ymmärtävät Telegramin olevan lähempänä sosiaalista mediaa kuin oikeasti turvallista viestintämenetelmää ja toimivat sen mukaisesti.

Telegramin tulevaisuus on vaikeasti ennustettava

OPTF on voittoa tavoittelematon, ohjelmistokehitykseen keskittynyt organisaatio, joka pyrkii luomaan turvallisia ja yksityisyyttä suojaavia teknologia ratkaisuja. OPTF:n johtaja, Alexander Linton, kommentoi Techopedialle, että käyttäjien on odotettava kärsivällisesti ja katsottava, miten tilanne kehittyy.

“Emme tiedä vielä, mitä Pavel Duroville tapahtuu, joten on mahdotonta ennustaa, miten tämä vaikuttaa Telegramiin yrityksenä ja heidän tuotteeseensa.”

Linton kuitenkin varoitti, mitä tässä tilanteessa ei tulisi tehdä.

“Ei ole epäilystäkään siitä, että jotkut käyttävät tilaisuutta hyväkseen levittääkseen pelkoa ja misinformaatiota – vääriä huhuja ja uutisia on varmasti jo liikenteessä internetissä. Varmista, että seuraat Pavelia tai Telegramia koskevia uutisia ja suhtaudut lukemaasi varauksella.”

Jaetaanko Telegram-tietoni hallitukselle tai muille tahoille?

Linton huomautti, että Telegram ylläpitää kahta eri sovellusversiota. Toisesta on poistettu tietyt kanavat ja sisältö, jotta sovellus noudattaisi Googlen ja Applen sisältökäytäntöjä.

Hyödyntääkö Telegram sitten käyttäjäprofiileja samalla tavalla kuin Facebook tai Instagram? Linton totesi, että keskitetyn alustan ollessa kyseessä asia voi olla juuri näin.

“Telegramilla on paljon tietoa käyttäjistään, ja käyttämällä palvelua annat henkilökohtaiset tietosi yritykselle. Tämä on erityisen riskialtista, koska palvelua operoi voittoa tavoitteleva yritys.”

Linton suositteli, että käyttäjät, jotka ovat huolissaan Telegramin luotettavuudesta, harkitsevat vakavissaan jotakin toista viestintäsovellusta, kuten Sessionia tai Signalia. Ne nimittäin minimoivat metadatan keräämisen ja käyttävät oletuksenaan päästä päähän -salausta.

Linton lisäsi, että monet kokevat Telegramin ympärillä pyörivän skandaalin ahdistavana ja kehotti käyttäjiä tiedostamaan jatkossa paremmin sen, kenelle he tietonsa luovuttavat.

“Yksityisyytesi ei pitäisi riippua yhdestä yrityksestä—tai vielä pahempaa, yhdestä henkilöstä.”

Tuleeko Telegram kaupallistamaan tietojani?

Manraj sanoi, että Telegramilla on jokaisen käyttäjän kohdalla pääsy kaikkiin ei-E2EE-viesteihin. Lisäksi sillä on runsaasti metadataa – enemmän kuin mitä Meta, X tai Signal ovat koskaan saaneet.

“Tämä asettaa Telegramin ainutlaatuiseen asemaan kaupallistaa käyttäjäkuntansa tiedot tehokkaammin torjuakseen muiden alustojen oletuksena tarjoaman salauksen.”

Muut asiantuntijat ovat todenneet, että Telegramin riskit ovat aina olleet olemassa alustan ominaisuuksien vuoksi. Keskeisin puute näistä on se, että päästä päähän -salaus ei ole oletuksena käytössä. Tällöin käyttäjien tietojen turvallisuustaso on huomattavasti alhaisempi kuin muilla vastaavilla alustoilla.

“Emme usko, että Telegramin käytännöissä tapahtuu suuria muutoksia. Mahdolliset muutokset voivat olla käyttäjille myös hyödyllisiä.”

Manraj lisäsi, että Durovia vastaan nostetut syytteet voivat johtaa odottamattomiin seurauksiin sosiaalisen median alalla ja laajemmin digitaalisessa viestinnässä.

Mahdolliset muutokset saattavat liittyä esimerkiksi siihen, miten nämä alustat toimivat jatkossa, miten sovelluksia kehitetään ja miten käyttäjien oikeuksia käsitellään.

“Telegramin turvallisuusväitteitä ei ole koskaan vahvistettu”

Vaikka Telegram väittää olevansa yksi markkinoiden turvallisimmista viestintäsovelluksista, ovat monet eri mieltä väitteiden todenperäisyydestä.

Manraj kertoi Techopedialle, että ei ole olemassa perustavanlaatuista tutkimusta, joka todistaisi alustan aidosti turvalliseksi.

“Telegramin turvallisuusväitteitä ei ole vielä vahvistettu, ja monet yrityksen toimet eivät lisää merkittävästi luottamusta tai luo läpinäkyvyyttä palvelun toimintaan. Kukaan ei tiedä varmasti, miten Telegram hyödyntää tällä hetkellä käyttäjien tietoja.”

Yhteenveto

Mikä on Telegramin tilanne ja tulevaisuus juuri nyt? Manrajin mukaan ne, jotka ovat käyttäneet Telegramia täysin laillisesti, eivät tule näkemään suuria muutoksia.

Hän kuitenkin jatkoi, että voimme odottaa lähitulevaisuudessa lisää toimia rikollisryhmiä vastaan. Tämä viittaa käytännössä esimerkiksi niihin, jotka jakavat tekijänoikeudella suojattua materiaalia, laitonta pornografista sisältöä tai myyvät huumeita Telegramin välityksellä.

Vaikka on vielä liian aikaista ennustaa Telegramin tulevaisuutta sen tarkemmin, on alusta usein ollut osallisena erilaisissa kiistoissa. Ne ovat yleensä liittyneet kyberrikolliseen toimintaan, misinformaatioon ja väitteisiin yksityisyyden ongelmista.

Valitettavasti nopeaa ratkaisua ei ole näköpiirissä. Käyttäjien on odotettava ja seurattava, miten syytteet Telegramin perustajaa vastaan etenevät. Ne, jotka tuntevat olonsa suojaamattomaksi tai turvattomaksi, voivat harkita jonkin toisen sovelluksen käyttöön ottoa.

Yksi asia on kuitenkin varma: käyttäjillä ei ole mitään syytä paniikkiin. Tilanteen kehittymistä kannattaa kuitenkin seurata ja ryhtyä tarvittaviin toimiin identiteettinsä ja tietojensa suojaamiseksi.

Samankaltaiset termit

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ray Fernandez
Senior Technology Journalist
Ray Fernandez
Teknologiatoimittaja

Ray on kokenut toimittaja, joka on toiminut alalla yli 15 vuoden ajan. Tällä hetkellä hän toimii teknologiatoimittajana Techopedialla sekä TechRepublicissa. Hänen kirjoituksiaan ovat julkaisseet monien muiden ohella Microsoft, Moonlock, Venture Beat, Forbes, Solutions Review, The Sunday Mail, The FinTech Times, Bloomberg, Horasis sekä Nature Conservancy.