Splitsing van aandelen

Betrouwbaarheid

Wat is een aandelensplitsing?

Een aandelensplitsing is een bedrijfsactie waarbij een bedrijf het aantal uitstaande aandelen verhoogt naar meerdere aandelen om onder andere de liquiditeit te vergroten. Bij een aandelensplitsing daalt de prijs per aandeel bij een voorwaartse splitsing, maar de totale waarde van het bedrijf blijft ongewijzigd.

Bijvoorbeeld, bij een 2 voor 1 aandelensplitsing zou een belegger die 100 aandelen bezat tegen $50 per aandeel voor de splitsing, 200 aandelen bezitten tegen $25 per aandeel na de splitsing. De waarde van de positie van de belegger zal nog steeds $5.000 zijn, maar hij zal nu meer aandelen bezitten tegen een lagere prijs.

Hoe werken aandelensplitsingen?

Een aandelensplitsing verhoogt het aantal aandelen in omloop door nieuwe aandelen uit te geven aan bestaande aandeelhouders. Afhankelijk van het doel van de splitsing en de richtprijs die ze voor de aandelen willen bereiken, beslist een bedrijf welke splitsingsverhouding – 2 voor 1 of 3 voor 1 – het beste past.

Voor alle aandeelhouders vóór de splitsing worden hun aandelen vermenigvuldigd met de verhouding, maar de aandelenprijs wordt proportioneel verlaagd zodat de marktkapitalisatie hetzelfde blijft. De marktkapitalisatie van een bedrijf wordt berekend door het totale aantal aandelen te vermenigvuldigen met de huidige aandelenprijs.

Na een splitsing worden de financiële rapporten van het bedrijf dienovereenkomstig aangepast. Metrieken als winst per aandeel en boekwaarde per aandeel zullen bijvoorbeeld worden beïnvloed omdat het aantal aandelen in omloop zal toenemen. De berekening van de dividenden per aandeel van het bedrijf zal ook worden beïnvloed en opnieuw moeten worden geschat.

Waarom splitsen bedrijven hun aandelen?

Er zijn verschillende redenen waarom managers besluiten om hun aandelen te splitsen.

Waarom splitsen bedrijven hun aandelen?

Hier volgt een overzicht van de meest voorkomende:

  1. Liquiditeit verhogen: Een hoger aantal uitstaande aandelen kan de liquiditeit van een aandeel verbeteren en het aantrekkelijker maken voor beleggers of voldoen aan de criteria van beleggingsfondsen. Fondsen hebben vaak een minimaal handelsvolume nodig om een aandeel in aanmerking te laten komen voor hun portefeuille.
  2. Meer beleggers aantrekken: Lagere aandelenprijzen stellen kleine beleggers met een bescheiden investeringsbudget in staat om ronde loten (meestal 100 aandelen) te kopen tegen een redelijke prijs. Psychologisch voelt het beter om meer aandelen te kopen, zelfs als het totale geïnvesteerde dollarbedrag hetzelfde is.
  3. Koersdoelen bereiken: Jonge groeibedrijven die grote koersstijgingen meemaken, kunnen splitsingen aankondigen om te proberen hun aandelen binnen een betaalbaar prijsbereik te houden. Technologiebedrijven gebruiken deze strategie vaak.
  4. Vertrouwen uitstralen: Aandelen splitten kan het optimisme van het management over de toekomst van het bedrijf communiceren. Beleggers kunnen een splitsing interpreteren als een teken dat het bedrijf verwacht dat de aandelenprijs in de toekomst zal stijgen en zich daarop voorbereidt door de prijs niet tot onnodig hoge niveaus te laten stijgen.

Soorten aandelensplitsingen

Er zijn twee hoofdtypen aandelensplitsingen: voorwaartse aandelensplitsingen en omgekeerde aandelensplitsingen.

Voorwaartse aandelensplitsingen

Voorwaartse aandelensplitsingen verhogen het aantal uitstaande aandelen en verlagen hun prijs. Ze worden beschouwd als bullish splitsingen omdat de prijs is gestegen tot het punt waarop een splitsing nodig was.

Reverse aandelensplitsingen

Reverse splitsingen verlagen het aantal uitstaande aandelen en verhogen de aandelenprijs. Bedrijven gebruiken reverse splits wanneer hun aandelenprijs aanzienlijk is gedaald, meestal onder $1 per aandeel.

Een lage prijs verhoogt het risico om van de beurs gehaald te worden. Met omgekeerde splitsingen kunnen bedrijven blijven voldoen aan de vereisten voor een beursnotering.

Veel beleggingsfondsen mogen geen aandelen in overweging nemen die onder $1 worden verhandeld – ook bekend als penny stocks – of over-the-counter (OTC) effecten – die niet op een beurs genoteerd staan.

Omgekeerde splitsingen worden als bearish beschouwd omdat ze aangeven dat de waarde van het bedrijf in de loop der tijd zodanig is gedaald dat ze de prijs kunstmatig moeten verhogen alleen maar om genoteerd te blijven.

De ratio bij een aandelensplitsing

De aandelensplitsingsratio vergelijkt het aantal aandelen in bezit voor en na de splitsing. Een 2-voor-1 aandelensplitsingsratio betekent bijvoorbeeld dat een belegger twee keer zoveel aandelen zou bezitten tegen de helft van de prijs nadat de splitsing is voltooid.

Enkele veel voorkomende ratio’s bij aandelensplitsing zijn:

  • 2 voor 1
  • 3-voor-1
  • 5-voor-1
  • 10-voor-1

Effecten van aandelensplitsingen

Aandelen splitsen kan tijdelijk een effect hebben op de aandelenprijs door een grotere vraag van particuliere beleggers. Op de lange termijn is het effect echter minimaal omdat de fundamenten van het bedrijf hetzelfde blijven. Splitsingen hebben geen invloed op de kwantitatieve waarde van een bedrijf of zijn financiële prestaties.

Aandelen splitsen geeft aan dat het managementteam verdere prijsstijgingen verwacht, maar economische neergang en onverwachte zakelijke tegenslagen kunnen het momentum afremmen en uiteindelijk de aandelenprijs doen dalen ondanks de splitsing.

Conclusie

Door aandelensplitsingen neemt het aantal aandelen dat je bezit direct toe. Hoewel psychologische en liquiditeitsveranderingen kunnen optreden, moeten beleggers zich richten op de fundamenten van een bedrijf, niet op het aantal aandelen dat ze bezitten, om te analyseren of het aandeel op dat moment tegen een aantrekkelijke prijs wordt verhandeld.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er met mijn aandelen als een aandeel splitst?

Veranderen aandelensplitsingen de waarde van het bedrijf?

Betekenen aandelensplitsingen dat de prijs zal stijgen?

Kun je geld verliezen met een aandelensplitsing?

Gerelateerde begrippen

Alejandro Arrieche Rosas
Financieel verslaggever
Alejandro Arrieche Rosas
Financieel verslaggever

Alejandro heeft zeven jaar ervaring met het schrijven van content voor de financiële sector en in totaal meer dan 17 jaar werkervaring in verschillende functies binnen diverse bedrijfssectoren, waaronder technische en financiële diensten. Voordat hij bij Techopedia kwam, werkte Alejandro aan publicaties bij websites zoals Seeking Alpha, The Modest Wallet, Capital.com, Business2Community, EconomyWatch.com en anderen. Hij schreef over financiën, zakelijk nieuws, recensies van handelsplatformen en educatieve artikelen voor beleggers. Alejandro heeft een bachelor in bedrijfskunde van de UNITEC universiteit in Venezuela en een master in corporate finance van de EUDE Business School in Spanje. Zijn favoriete onderwerpen zijn value investing…