Når myndighetene stenger ned internett

Hvorfor oss?

Griper du instinktivt etter smarttelefonen din så snart du våkner? Det er lett å ta for gitt at en nettforbindelse gir deg dagens værmelding, de siste nyhetene, jobbmeldinger og umiddelbar kommunikasjon med hvem som helst i hele verden.

Men prøv å forestille deg at økende politisk uro får myndighetene til å stenge internett og tilgangen til mobildata.

Det er en bekymringsfull trend at nedstengning av internett blir stadig mer normalisert. Eksempler på dette finner vi helt tilbake til revolusjonen i Egypt i 2011 og et mislykket tyrkisk militærkupp i 2016. Hviterussland var også offline under et valg, og nylig ble mange mennesker fanget i kryssilden på Gazastripen uten mulighet til å kommunisere eller få nyhetsoppdateringer.

Motivene kan være alt fra å hindre spredning av feilinformasjon til å bringe kritikere av en autoritær regjering til taushet.

Men i en verden der tilgang til internett kan bli sett på som en nødvendighet, undersøker vi den økende trenden med nedstengninger av internett og hvordan de kan oppstå når du minst venter det.

Nøkkelpunkter

  • 2023 var det verste året for nedstengninger av internett, og trenden er økende.
  • 170 millioner mennesker var offline i 10 dager i Bangladesh i juli/august 2024.
  • Ett av åtte land som skal avholde valg i 2024, har begrenset internettilgangen på et eller annet tidspunkt under valget siden 2015.
  • Så langt i 2024 har det vært 87 nedstengninger av internett.
  • Noen ganger er det ikke politikk som er årsaken – Sør-Afrika og Cuba har begge blitt rammet av planlagte strømbrudd.

Internettavbrudd og trusselen mot global tilkobling

Time Magazine kalte 2023 det verste året for nedstengninger av internett. Internet kill switch kan fjerne innbyggernes tilgang til nettsteder, sosiale medier og meldingsapper mye raskere enn mange er klar over. Hele byer, nasjoner og til og med regioner kan plutselig bli frakoblet i timer, dager, uker – til og med måneder.

Med over 4 milliarder stemmeberettigede ved valget i 2024, tyder den siste tidens hendelser på at internettavbrudd kan være mye nærmere enn du kanskje tror. Dette gjelder spesielt med tanke på at det ifølge Internet Society allerede har vært 87 nedstengninger av internett i år.

Internett-nedstengning i Bangladesh fører til at 170 millioner er frakoblet i 10 dager

Internett-nedstengninger kan skje når du minst venter det. I Bangladesh begynte problemene med protester mot regjeringen, som førte til voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter. Da situasjonen eskalerte, mistet mer enn 200 mennesker livet i juli 2024.

Myndighetene forsøkte å slå ned ytterligere protester ved å innføre portforbud og et fullstendig kommunikasjonsforbud, som blant annet innebar at internettilgangen ble stengt over hele landet i ti dager.

Først var det en fem dager lang fullstendig mørklegging av internett i begynnelsen av august. Etter fem dager kom bredbåndstilkoblingen med lav hastighet tilbake. Bangladeshere måtte imidlertid vente litt lenger på at mobildata skulle komme tilbake. Selv etter at internettforbindelsen ble gjenopprettet, var tilgangen til sosiale medier fortsatt blokkert.

Uten tilgang til kommunikasjonsplattformer kunne ikke familier og venner lenger kommunisere digitalt. Samkjøringstjenester og nettarbeidere kunne heller ikke jobbe, og uten tilgang til nettbank eller betalingstjenester ble de økonomiske konsekvensene raskt merkbare for lokalsamfunnene.

VPN ble en livline som gjorde det mulig å få tilgang til forbudte nettsteder når den delvise internettilgangen ble gjenopprettet, men lave hastigheter gjorde det svært vanskelig å fortsette som vanlig. Dessverre er ikke dette et enkeltstående tilfelle.

Ifølge Surfshark: «Ett av åtte land som skal avholde valg i 2024, har begrenset internettilgangen i forbindelse med valg siden 2015.»

Å være avskåret fra sine nærmeste og omverdenen i en periode med konflikt høres ut som et orwellsk mareritt. Men det er en trend som dessverre ser ut til å fortsette. Bruken av internettavbrudd som våpen for å stilne og isolere stemmer øker og påvirker hundrevis av millioner av borgere hvert år.

Svikt i infrastrukturen og strømbrudd på internett

Tidligere i år skapte Afrika overskrifter etter å ha mistet internettforbindelsen på grunn av feil på fiberoptiske kabler under havet. Men dette var bare ett aspekt av kontinentets lange kamp for å holde seg på nett i år.

Sør-Afrika har også hatt en energikrise siden 2008. I et forsøk på å håndtere belastningen på det nasjonale strømnettet innførte myndighetene en «load shedding»-politikk, som besto av planlagte strømbrudd. I 2022 var mange lokalsamfunn fortsatt uten strøm i opptil åtte timer om dagen.

Økende kostnader, fallende inntekter, smuldrende infrastruktur og dårlig forvaltning påvirket alle aspekter av livet i hele regionen. Myndighetene innførte tidsplaner og mobilapper for å hjelpe folk med å planlegge strømbrudd.

Sør-Afrikanerne har endelig mye å feire med uavbrutt strømforsyning siden mars. Men 7500 kilometer unna, på Cuba, opplever innbyggerne fortsatt regelmessige strømbrudd som varer opptil 18 timer i døgnet. Strømbruddet setter den stolte nasjonen ut av spill og påvirker også andre områder vi tar for gitt, som for eksempel matlagring.

I noen deler av verden skrur de privilegerte få opp klimaanlegget for å unngå varme temperaturer. Så tenk på dem som bor i Sør-Afrika og på Cuba, der energi- og infrastrukturutfordringene påvirker hverdagen deres i betydelig grad.

Konklusjon

Debatten om bruk av nedstengning av internett for å bekjempe politisk uenighet og infrastrukturutfordringer ser ut til å fortsette. Vår avhengighet av strøm og nettforbindelse i det moderne samfunnet blir også i økende grad sett på som en sårbarhet som andre vil prøve å utnytte ved ganske enkelt å trekke ut støpselet.

Neste gang du griper etter smarttelefonen for å følge med på hva som skjer med familie, venner og andre, bør du spørre deg selv hvor forberedt du ville vært hvis myndighetene bestemte seg for å koble deg fra Matrix.

Relaterte begreper

Related Articles

Neil C. Hughes
Senior Technology Writer
Neil C. Hughes
Teknologiskribent

Neil er frilansjournalist med over to tiår med erfaring innen IT. Neil er en av LinkedIns Top Voices in technology og anerkjent av CIO Magazine og ZDNet for sin innflytelsesrike innsikt, og han har bidratt til publikasjoner som INC, TNW, TechHQ og Cybernews, samtidig som han er vert for den populære podcasten Tech Talks Daily Podcast.