Mitä tapahtuu, kun sensuuri iskee ja hallitukset sulkevat internetin?

Avoin toiminta
Tiivistelmä

  • 170 miljoonaa ihmistä jäi ilman internetiä kymmeneksi päiväksi Bangladeshissa heinä-elokuussa 2024.
  • Yksi kahdeksasta maasta, jotka järjestävät vaalit vuonna 2024, on rajoittanut internetin käyttöä jossain vaiheessa vaalien aikana vuodesta 2015 lähtien.
  • Vuonna 2024 on tähän mennessä tapahtunut 87 valtaapitävien toteuttamaa internetin sulkemista.

Tartutko puhelimeen heti herättyäsi? Aina käytössä olevaa verkkoyhteyttä pitää herkästi itsestäänselvyytenä, mutta joissakin maissa sensuuri saattaa estää tämän. Tuolloin päivän säätiedot, viimeisimmät uutiset, työsähköpostit ja muu viestintä jää hoitamatta.

Kuvitellaanpa tilanne, jossa poliittinen levottomuus saa hallituksesi sulkemaan internetin ja pääsyn esimerkiksi mobiilidataan.

Maailmalla on nähtävissä huolestuttava trendi, jossa internetin sulkemiset ovat yleistymässä. Esimerkkejä tällaisista ovat esimerkiksi Egyptin vuoden 2011 vallankumous ja Turkin epäonnistunut sotilasvallankaappaus vuonna 2016.

Myös Valko-Venäjä katkaisi yhteyden vaalien aikana, ja viime aikoina ihmiset ovat joutuneet keskelle Gazan alueen konflikteja, eivätkä he ole pystyneet kommunikoimaan ulkomaailman kanssa.

Toimien oikeutuksen kirjo on laaja. Syyt voivat vaihdella väärän tiedon leviämisen estämisestä autoritaarisen hallituksen arvostelijoiden hiljentämiseen.

Olipa syy mikä tahansa, on totuus se, että tällaiset tapahtumat ovat alkaneet lisääntyä yhteiskunnassa, jossa internetin käyttöä pidetään välttämättömyytenä. Seuraavaksi käymme läpi muutamia tilannetta konkretisoivia esimerkkitapauksia.

Sensuuri ja yhteyskatkokset – uhka maailmanlaajuiselle viestinnälle?

Time Magazine kutsui vuotta 2023 pahimmaksi vuodeksi internetin laajamittaisten katkosten suhteen. Niin sanottu internetin tappokytkin voi katkaista kansalaisten pääsyn verkkosivustoille, sosiaaliseen mediaan ja viestisovelluksiin huomattavasti nopeammin kuin moni ymmärtää.

Kokonaiset kaupungit, maat ja niitäkin laajemmat maantieteelliset alueet voivat yhtäkkiä olla ilman verkkoyhteyttä tunteja, päiviä, viikkoja — jopa kuukausia.

Yli neljä miljardia ihmistä on oikeutettu äänestämään vuoden 2024 vaaleissa ympäri maailman. Viimeaikaiset tapahtumat viittaavat siihen, että internetin katkokset saattavat olla todennäköisempiä kuin luuletkaan. Esimerkiksi Internet Societyn mukaan tänä vuonna on tapahtunut jo jopa 87 laajempaa internetin sulkemista.

Bangladeshissa internetin sulkeminen vei verkon 170 miljoonalta ihmiseltä kymmeneksi päiväksi

Internetin sulkemiset voivat tapahtua hyvinkin yllättäen. Bangladeshissa ongelmat alkoivat hallituksen vastaisista mielenosoituksista, jotka kärjistyivät väkivaltaisiksi yhteenotoiksi poliisin ja mielenosoittajien välillä. Tilanteen kuumetessa yli 200 ihmistä menetti henkensä heinäkuussa 2024.

Hallituksen pyrkiessä estämään lisämielenosoituksia asetettiin ulkonaliikkumiskielto ja täysi viestintäkielto, johon kuului internetin sulkeminen koko maassa kymmeneksi päiväksi.

Elokuun alussa oli viiden päivän täydellinen internetkatko. Hidas laajakaistayhteys palautui viiden päivän jälkeen. Bangladeshilaisten täytyi kuitenkin odottaa hieman kauemmin mobiilidatan palautumista verkkoon. Kun verkkoyhteydet lopulta palautuivat, pysyi pääsy sosiaaliseen mediaan edelleen estettynä.

Ilman pääsyä viestintäalustoihin perheet ja ystävät eivät enää voineet viestiä digitaalisesti. Myöskään kyytipalvelut ja verkossa työskentelevät ihmiset eivät voineet jatkaa töitään. Verkkopankki- ja maksupalvelut olivat niin ikään ihmisten ulottumattomissa, jonka myötä taloudelliset vaikutukset yhteisöihin olivat nopeasti nähtävissä.

VPN-palveluista tuli elintärkeä keino päästä estetyille sivustoille internetyhteyden palautuessa osittain. Hitaat nopeudet vaikeuttivat kuitenkin toimintaa. Valitettavasti tapaus ei ole ainoa laatuaan.

Surfsharkin mukaan: “Yksi kahdeksasta maasta, jotka järjestävät vaalit vuonna 2024, on rajoittanut internetyhteyttä vaalien aikana vuodesta 2015 lähtien.”

Kuulostaa orwellilaiselta painajaiselta olla erossa läheisistään ja ulkomaailmasta konfliktin aikana. Valitettavasti tämä trendi näyttää kuitenkin jatkuvan. Yhteyskatkojen käyttö aseena ihmisten hiljentämiseen ja eristämiseen kasvattaa suosiotaan, vaikuttaen vuosittain satoihin miljooniin kansalaisiin.

Puutteet infrastruktuurissa ja internetkatkokset

Tämän vuoden alussa Afrikka nousi otsikoihin menetettyään internet-yhteytensä merenalaisen valokaapelivian vuoksi. Tämä oli kuitenkin vain yksi osa mantereen pitkästä taistelusta ylläpitää yhteyttä internetiin tänä vuonna.

Etelä-Afrikka on kamppaillut energiakriisin kanssa vuodesta 2008 lähtien. Viranomaiset ottivat käyttöön “kuorman kevennys” -politiikan, joka koostui suunnitelluista sähkökatkoksista kansallisen sähköverkon rasituksen hallitsemiseksi. Vuoteen 2022 mennessä monet yhteisöt olivat edelleen ilman sähköä jopa kahdeksan tuntia päivässä.

Nousevat kustannukset, laskevat tulot, rappeutuva infrastruktuuri ja vallan väärinkäytökset vaikuttivat elämään kaikkialla. Hallitus otti käyttöön aikatauluja ja mobiilisovelluksia, joiden avulla ihmiset pystyivät suunnittelemaan elämäänsä paremmin sähkökatkojen aikana.

Eteläafrikkalaiset ovat voineet viimein iloita keskeytyksettömästä sähkönsaannista maaliskuusta lähtien. Kuitenkin 12 000 kilometrin päässä Kuubassa asukkaat kokevat edelleen säännöllisiä, jopa 18 tunnin mittaisia sähkökatkoksia päivittäin. Sähkön sulkeminen vie kansan verkon ulkopuolelle ja vaikuttaa myös muihin tärkeisiin asioihin, kuten ruoan säilytykseen.

Etuoikeutetut ihmiset ympäri maailman laittavat ilmastoinnin päälle kuumuutta välttääkseen. Sääliksi käy niitä, jotka asuvat esimerkiksi Etelä-Afrikassa ja Kuubassa, joissa energian ja infrastruktuurin puutteet vaikuttavat merkittävästi jokapäiväiseen elämään.

Sensuuri – yhteenveto

Keskustelu internetkatkojen käytöstä poliittisten erimielisyyksien torjumiseen ja infrastruktuurin hallitsemiseen jatkuu.

Nyky-yhteiskunnan riippuvuus sähköstä ja verkkoyhteydestä nähdään yhä suurempana haavoittuvuutena, jota monet yrittävät hyödyntää vetämällä pistokkeen irti seinästä.

Seuraavan kerran, kun tartut älypuhelimeesi pysyäksesi ajan tasalla perheesi tai maailman tapahtumista, kysy itseltäsi, kuinka hyvin pärjäisit tilanteessa, jossa tämä ei olisi mahdollista.

Samankaltaiset termit

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Neil C. Hughes
Senior Technology Writer
Neil C. Hughes
Teknologia-kirjoittaja

Neil on freelance-tekniikkatoimittaja, jolla on yli kahden vuosikymmenen kokemus IT-alalta. Neil on yksi LinkedInin teknologia-alan Top Voices -listan kärjistä ja CIO Magazine ja ZDNet ovat tunnustaneet hänen vaikutusvaltaiset näkemyksensä. Hän on kirjoittanut julkaisuihin, kuten INC, TNW, TechHQ ja Cybernews, ja isännöi myös suosittua Tech Talks Daily -podcastia.