Wat is fractioneel eigendom?
Fractioneel eigendom is gedeeld eigendom van een waardevol goed, zoals vastgoed, vliegtuigen, boten of luxeartikelen. In dit model wordt het goed verdeeld in fracties of aandelen, waardoor gebruikers een fractie van het goed kunnen kopen in plaats van het volledig te kopen.
Fractioneel eigendom wordt steeds meer gebruikt, waardoor mensen kunnen genieten van de voordelen en privileges van het bezitten van een waardevol object zonder de volledige prijs te betalen.
Een belangrijk voordeel van gefractioneerd eigendom is de liquiditeitsboost die het kan geven aan anders niet-liquide activa, waardoor vermogen vrijkomt dat op andere gebieden kan worden gebruikt.
Het biedt ook de mogelijkheid tot mede-eigendom, waarbij de kosten, het onderhoud en het gebruik van het goed worden gedeeld door de eigenaren.
Het is vermeldenswaard dat blockchaintechnologie een sleutelrol speelt in het faciliteren van fractioneel eigendom. Blockchain kan worden gebruikt om activa op te delen in kleinere eenheden, waarbij deze kleinere eenheden worden vertegenwoordigd door digitale tokens, zodat gebruikers eenvoudig een fractie van een actief kunnen bezitten.
Blockchain fractioneel eigendom wordt ook wel tokenisatie of tokenization genoemd. Tokenisatie is het proces van het transformeren van eigendom en rechten van bepaalde activa in een digitale vorm, waar ze kunnen worden gekocht, verkocht en verhandeld net als effecten.
Enkele voordelen van tokenisering zijn een verhoogde liquiditeit, snellere afwikkeling, lagere kosten en versterkt risicobeheer. Kortom, ze verlagen de toetredingsdrempels en bieden een breder scala aan beleggers op een efficiëntere en veiligere manier toegang tot echte activa.
De geschiedenis van fractioneel eigendom
Het concept van fractioneel eigendom begon in de luchtvaartindustrie terrein te winnen in de jaren 1980. Bedrijven als NetJets, die particulieren en bedrijven de mogelijkheid boden om aandelen in privévliegtuigen te kopen, speelden een cruciale rol in de popularisering van fractioneel eigendom.
Vervolgens vond fractioneel eigendom zijn weg naar de vastgoedsector. Aan het einde van de jaren 1990 en het begin van de jaren 2000 werden luxe vakantieverblijven en luxe woningen populaire activa voor fractionele eigendomsregelingen.
In die tijd waren er echter verschillende problemen met gedeelde eigendom. Zo waren er vertrouwensproblemen omdat er veel tussenpersonen bij betrokken waren. Gebrek aan transparantie en controleerbaar eigendom waren andere grote problemen met fractioneel eigendom.
De komst van blockchaintechnologie bood een oplossing voor al deze problemen. Blockchain biedt een veilig en onveranderlijk grootboek. Elke fractionele eigendomstransactie wordt vastgelegd als een blok op de blockchain, waardoor een transparante en controleerbare eigendomsgeschiedenis ontstaat.
Bovendien is blockchain gedecentraliseerd, waardoor er geen tussenpersonen nodig zijn en vertrouwenskwesties worden aangepakt. De technologie verlaagt ook de kosten, maakt investeringen efficiënter en verbetert de toegankelijkheid.
Tokenisatie om illiquide activa te ontsluiten
In een rapport uit 2022 onthulden wereldwijd adviesbureau BCG en de digitale beurs voor particuliere markten ADDX een enorme markt voor token-activa en de voordelen die ze bieden voor liquiditeit op illiquide markten.
“Een groot deel van de rijkdom van de wereld zit vandaag de dag opgesloten in illiquide activa”, aldus het rapport.
Het rapport stelt dat meer dan 56% van de activa in handen van belastingbetalers met een nettowaarde tussen $600.000 en $1 miljoen illiquide zijn. Dit betekent dat deze activa over het algemeen worden verhandeld tegen een lagere prijs dan liquide activa en worden gekenmerkt door een hoge stock-to-flow ratio (relatieve schaarste), lagere handelsvolumes en imperfecte prijsvorming.
“Bijvoorbeeld, illiquide fysieke kunstactiva hebben een stock-to-flow ratio van 28,3 in tegenstelling tot 1,11 voor liquide Real Estate Investment Trusts (REIT’s),” aldus het rapport, eraan toevoegend dat andere belangrijke voorbeelden van illiquide activa vastgoed (inclusief eigen vermogen), natuurlijke hulpbronnen, land, grondstoffen, openbare infrastructuur, beeldende kunst, computerinfrastructuur, private equity en meer zijn.
Verschillende andere activaklassen die alleen toegankelijk zijn voor prominente beleggers worden ook beschouwd als illiquide activa. Dit kunnen pre-IPO-aandelen zijn, hedgefondsen, infrastructuurprojecten, grondstoffen, alternatieve beleggingsinstrumenten en privékrediet.
De belangrijkste redenen voor illiquiditeit van activa zijn onder andere beperkte betaalbaarheid, onvermogen om inherent nut te fractioneren, gebrek aan informatie, beperkte toegang, beperkt tot elitaire kliekjes, complexe gebruikerstrajecten voor het verkrijgen van toegang (bijv. KYC en betaling opgezet op meerdere platforms zonder één interface voor de klanten), en gebrek aan geschaalde technologische oplossingen om liquiditeit in dergelijke activa te ontsluiten.
Getokeniseerde activa kunnen echter de meeste van deze problemen aanpakken, liquiditeit brengen in traditioneel illiquide markten en een breder scala aan beleggers toegang bieden tot deze activaklassen door de toetredingsdrempels te verlagen.
Getokeniseerde activa: De volgende grote trend in financiën
Volgens een rapport van Citi GPS kan de cumulatieve omvang van getokeniseerde activa wereldwijd tegen 2030 oplopen tot 5 biljoen dollar in waarde. Het rapport, getiteld “Money, Tokens and Games: Blockchain’s Next Billion Users and Trillions in Value” noemt tokenisatie de killer use-case van blockchain.
“Bijna alles van waarde kan worden getoken en tokenisatie van financiële en echte activa zou de ‘killer use-case’ kunnen zijn die blockchain nodig heeft om een doorbraak te forceren. We voorspellen $ 4 triljoen tot $ 5 triljoen aan tokenized digitale effecten en $ 1 triljoen aan distributed ledger technology (DLT)-gebaseerde handelsfinancieringsvolumes tegen 2030.”
Ook vermogensbeheerbedrijf Bernstein schatte dat de omvang van de tokenization-opportuniteit de komende vijf jaar $ 5 biljoen zal bedragen. Het bedrijf voorspelde een penetratie van 2% in valuta en bankdeposito’s, wat zich zou kunnen vertalen in een kans van $ 2 biljoen in de komende vijf jaar. Het verwacht nog eens $3 biljoen in stablecoins en CBDC’s.
Een belangrijke trend op dit gebied is de tokenisering van schatkistcertificaten. Volgens gegevens verzameld door rwa.xyz is er in 2023 meer dan $625 miljoen aan getoken US Treasuries over verschillende blockchains, een stijging van meer dan 450% sinds het begin van het jaar.
Stellar (XLM) en ethereum (ETH) leiden de markt voor tokenized treasuries, elk met ongeveer $300 miljoen in market cap. Ethereum laag 2 oplossing Polygon (MATIC) en Avalanche zijn andere netwerken die aanzienlijke vooruitgang boeken in de adoptie van tokenized assets.
Conclusie
Tokenisatie heeft zich ontpopt als een transformerende kracht binnen de financiële wereld, door investeringsmogelijkheden te democratiseren en illiquide activa te ontsluiten. Dankzij de robuuste beveiliging, transparantie en onveranderlijkheid van blockchaintechnologie kunnen beleggers gemakkelijk een fractie van de activa verwerven die voorheen buiten hun bereik lagen.
Hoewel blockchain tokenisatie nog relatief nieuw is, biedt het een enorm potentieel voor groei en innovatie. In het bijzonder biedt het een aantrekkelijke optie voor beleggers die het volledige potentieel van hun beleggingen willen ontsluiten.